sobota, 27 grudnia 2014

Zupa krem z dyni z kaszą jaglaną

 Śnieg za oknem, w kominku się pali, a w kuchni pachnie dynią. A ja przedstawiam Wam kolejną zupę, mój faworyt! Wszystko w niej jest fajne - smak, zapach, konsystencja i kolor. Spróbujcie, nie pożałujecie ;)

 Zupa krem z dyni!

Składniki:
ok 350g mrożonej dyni (oczywiście może być też świeża :))
3/4-1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-2,5l wywaru (bulionu/rosołu)
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy
*do podania: grzanki z chleba żytniego / pieczywo chrupkie / pestki dyni

1. Przygotować bulion (np wsypać susz warzywny do wrzątku)
2. Do garnka (w którym docelowo będzie cała zupa) wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem
3. Dodać dynię, przykryć i dusić aż będzie całkowicie rozmrożona i rozprażona.
4. Dodać kaszę jaglaną, posypać curry.
5. Zalać wywarem i gotować (aż wszystko będzie miękkie)
6. Zblendować i doprawić.
*7. Przed podaniem przygotować grzanki, uprażyć pestki dyni na patelni itp. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz