poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pizza bez pszenicy!

 Ostatnio coraz bardziej przekonuję się o szkodliwości pszenicy. Ograniczam ją więc do minimum i dążę do całkowitego wyeliminowania z mojego menu. Pod choinkę dostałam opasłe dzieło Williama Davis'a "Kuchnia bez pszenicy" i powiem Wam, że to co w niej wyczytałam to jakiś kryminał! Wszystkim polecam przeczytać :) W każdym razie, ostatnio próbowałam znaleźć jakiś kompromis między moją miłością do pizzy a niechęcią do stosowania pszenicy. I tak oto moja mama wynalazła taki przepis. Genialny! Ciasto jest chrupiące i naprawdę smaczne, co najważniejsze zdrowe i bez grama pszenicy :D Dodatkowo naprawdę łatwo je przygotować (nie zrażajcie się dużą ilością kroków w przepisie!) Dołączam również dwa sposoby na przykładowe sosy (na zdjęciu pizza z sosem białym) i zachęcam do wypróbowania :)


Składniki:
Ciasto:
13 łyżek jogurtu naturalnego (prawie cały duży jogurt)
ok 40g drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy lub roztopionego masła
15 czubatych łyżek mąki gryczanej
7 łyżek mąki migdałowej

Przykładowy sos (biały):
0,5 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
mała cebulka
do smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przykładowy sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów*
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżka oliwy
* lub mały słoiczek przecieru

Ciasto:
1. Wyciągnąć jogurt i drożdże z lodówki i zostawić, żeby nabrały temperatury pokojowej (ważne)
2. Do miski wkładamy jogurt, drożdże, mieszamy łyżką i odstawiamy na ok 10min aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
3. Dosypujemy przesianą mąkę i sól.
5. Wyrabiamy ciasto dokładnie.
6. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
7. W międzyczasie przygotowujemy sos i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
8. Przygotowujemy składniki na wierzch według własnego upodobania (u nas pieczarki, cebulka, mozzarella)
9. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i posypujemy mąką (choć szczerze powiedziawszy, ja akurat użyłam silikonowej formy na tartę do przygotowania spodów). Oddzielamy trochę ciasta na jeden placek i rozsmarowujemy (lub rozwałkowujemy) na żądaną wielkość. Ja zrobiłam 4 spody o średnicy mniej więcej 25-30cm. Wkładamy do piekarnika na 8-10minut (wyciągamy, gdy będzie złociste).
10. Smarujemy spód sosem, nakładamy wierzch, posypujemy serem itp i zapiekamy do rozpuszczenia sera :)

Według mnie, najwygodniej jest najpierw upiec wszystkie spody, a przed samym podaniem, krótko zapiekać z wierzchem :)

Sos (biały):
1. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy czosnek i posiekaną cebulę, szklimy.
2. Wlewamy śmietankę i doprawiamy.
3. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Sos pomidorowy:
Zmiksować wszystkie składniki :)


Z ręką na sercu - naprawdę warto spróbować! Może na sylwestra? ;>
Przy okazji, życzę Wam, by był on udany! Sylwester i cały rok 2015! :)

//Karola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz