sobota, 6 grudnia 2014

Naleśniki z ricottą i miodem

Dzisiaj przedstawiam wam zdrowo słodkie naleśniki - czyli coś dla miłośników słodkich obiadów :) Jako, że w swojej diecie zaczynam dość poważnie traktować mąkę żytnią, a mąkę pszenną spycham na najdalszy plan, spróbowałam zrobić z nią również i naleśniki ;) Ku mojemu zaskoczeniu kompletnie nie czuć różnicy, a do tego są zdrowsze! Dwa plusy w jednym :) Fakt faktem, ciasto naleśnikowe wychodzi z tej racji bardziej gęste, ale i temu możemy zaradzić - wystarczy dolać gorącej, przegotowanej wody. // Mazia





Składniki (na 7-8 sztuk):

Ciasto:
1,5 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki oliwy
0,5 szklanki przegotowanej wody

Nadzienie:
opakowanie serka ricotty
miód


1. Składniki na ciasto (oprócz wody) mieszamy razem energicznie bądź miksujemy aż do jednolitej masy i odkładamy na 10 min max. Później dodajemy wodę i mieszamy, aż do rozgęszczenia ciasta.
2. Następnie smażymy naleśniki dodając wcześniej na patelnie dosłownie kilka kropel oliwy (wtedy naleśniki nie wychodzą zbyt łamliwe).
3. Na usmażone naleśniki dodajemy troszkę miodu i serka ricotty (według gustu).
4. Na koniec zawinąć naleśniki i polać odrobinką miodu :)

PS: Uważajmy z ilością miodu, gdyż można za bardzo przesłodzić!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz