czwartek, 18 grudnia 2014
Cynamonowo-bananowe babeczki z czekoladą
Babeczki są tego rodzaju deserem, że można je zrobić w przeróżny sposób. I za to je tak uwielbiam :) Do tego przygotowuje się je dość szybko. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub gdy po prostu najdzie nas ochota na deser. Wraz z Karolą robimy te babeczki już kolejny raz i zawsze się nimi zachwycamy. Przygotowanie jest szybkie i przyjemne :) Zapraszam! // Mazia
Składniki (ok.10 sztuk):
200 g mąki żytniej
100 g cukru (najlepiej brązowego, bądź ksylitolu)
50 ml oleju
100 ml mleka
1 jajko
1 banan
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
gorzka czekolada (najlepiej z małymi kawałkami)
1. Banana rozgniatamy na miazgę, najlepiej widelcem.
2. Mieszamy wszystkie suche składniki ze sobą.
3. Rozgniecionego banana mieszamy z olejem, jajkiem i mlekiem.
4. Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki i mieszamy aż do jednolitej masy.
5. Napełniamy foremki babeczek do 1/4 ciastem, kładziemy po kawałku czekolady i dopełniamy do 3/4 ciastem.
6. Babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz