wtorek, 26 sierpnia 2014

Frytki z dyni

 Ten, kto zagląda na bloga Kasi ten wie, że parę dni temu podzieliła się przepisem na warzywne frytki. Post o nich przypomniał mi, że jakiś miesiąc temu sama robiłam coś podobnego i nawet udokumentowałam to zdjęciami :) Postanowiłam zamieścić je tutaj, ponieważ akurat moje warzywne frytki nie pokrywają się z frytkami Kasi, bo są zrobione z dyni :D



Składniki:
około 400 gramów dyni
1 łyżeczka otrąb owsianych
4 cm plaster imbiru (nada on frytkom bardziej zdecydowanego smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeży pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry i wyjąć cały miąższ wraz z pestkami.  Pokroić na słupki o grubości około 1 cm. Im cieńsze, tym krócej będą się piekły, a jeśli pokroimy je grubiej, wydłuży się czas pieczenia Następnie obieramy imbir i kroimy w malutkie słupeczki.
 Do miski wkładamy pokrojoną dynię, imbir, dodajemy otręby, oliwę, delikatnie solimy i mieszamy, aby otręby i oliwa pokryły frytki.
Wykładamy to wszystko do naczynia żaroodpornego (lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych frytek. Gotowe frytki powinny być rumiane i miękkie.

Naprawdę polecam, bo roboty dużo z tym nie ma, a naprawdę te frytki są pyszne! Spróbujcie również innych warzyw :) pozdrawiam!


2 komentarze:

  1. A o dyni akurat nie pomyślałam ;D dobry pomysł, wypróbuję :)
    i nasuwa mi się pytanie: skąd wzięłaś dynię w sierpniu? Bo ja mam jeszcze jakąś w zamrażarce, ale to się chyba nadaje tylko na zupę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie pamiętam skąd ją miałam, wydaje mi się że została kupiona w markecie (chyba w Tesco albo we Fracu. To była taka mała dynia). :) Pytanie w sumie sprytne, bo jeszcze w lipcu to było, a pełnia sezonu przecież przed nami :D

      Usuń