Składniki:
około 400 gramów dyni
1 łyżeczka otrąb owsianych
4 cm plaster imbiru (nada on frytkom bardziej zdecydowanego smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeży pieprz do smaku
4 cm plaster imbiru (nada on frytkom bardziej zdecydowanego smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeży pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry i wyjąć cały miąższ wraz z pestkami. Pokroić na słupki o grubości około 1 cm. Im cieńsze, tym krócej będą się piekły, a jeśli pokroimy je grubiej, wydłuży się czas pieczenia Następnie obieramy imbir i kroimy w malutkie słupeczki.
Do miski wkładamy pokrojoną dynię, imbir, dodajemy otręby, oliwę, delikatnie solimy i mieszamy, aby otręby i oliwa pokryły frytki.
Wykładamy to wszystko do naczynia żaroodpornego (lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych frytek. Gotowe frytki powinny być rumiane i miękkie.
Naprawdę polecam, bo roboty dużo z tym nie ma, a naprawdę te frytki są pyszne! Spróbujcie również innych warzyw :) pozdrawiam!
A o dyni akurat nie pomyślałam ;D dobry pomysł, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńi nasuwa mi się pytanie: skąd wzięłaś dynię w sierpniu? Bo ja mam jeszcze jakąś w zamrażarce, ale to się chyba nadaje tylko na zupę ;D
Szczerze to nie pamiętam skąd ją miałam, wydaje mi się że została kupiona w markecie (chyba w Tesco albo we Fracu. To była taka mała dynia). :) Pytanie w sumie sprytne, bo jeszcze w lipcu to było, a pełnia sezonu przecież przed nami :D
Usuń