piątek, 15 sierpnia 2014
#jedzjabłka vol.1 tarta z dynią i jabłkiem
Korzystając z faktu, że jabłek mamy ponad miarę, a ich ceny poszły troszkę w dół, postanowiłam wstawić kilka propozycji na ich wykorzystanie :) Jemy jabłka na złość Putinowi już od dwóch tygodni, ale wcześniej nie miałam za wiele czasu na pisanie tutaj. Jeśli szukacie pomysłu spożytkowanie jabłek, to polecam tartę jabłkowo-dyniową :) Mnie osobiście przepis kojarzy się z jesienią, ale w lecie też smakuje super, haha!
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki (u mnie 1szkl mąki orkiszowej i 1szkl mąki żytniej)
20dag masła
2 żółtka
szczypta soli
wypełnienie:
50dag dyni
2 białka+całe jajko
2-3 jabłka
łyżka cynamonu
gałka muszkatołowa
4 łyżki brązowego cukru/ksylitolu/stewii
100ml śmietany
1. CIASTO: z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 20-30minut. Po lekkim stwardnieniu wylepić ciastem formę do tarty.
2. MASA DYNIOWA: sposób 1: Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać niewielką ilością wody, wstawić na 20min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Tak przygotowane puree wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
sposób 2 (prostszy): Dynię pokroić, włożyć do garnka i podlać troszkę wodą, rozgotować na papkę (ugnieść np tłuczkiem do ziemniaków) i pozostawić do ostygnięcia.
3. Do dyni dodać jaja, cynamon, cukier, gałkę i śmietanę. Dobrze wymieszać, rozprowadzić po wierzchu ciasta.
4. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na tarcie w rozetkę.
5. Piec 15min w 200 stopniach, następnie 30min w 180 stopniach :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz