piątek, 23 października 2015

Zielona zupa krem z liśćmi rzodkiewki (według pięciu przemian)

Zielona zupa krem cioci Teresy!

Składniki:
liście z 2 pęczków rzodkiewek
3 marchewki
4-8 ziemniaków
kilka pieczarek lub innych grzybów
2-3 pietruszki
2-4 cebule
czosnek
seler
por
kawałek startego sera żółtego (do posypania)
przyprawy:
kurkuma
tymianek
pieprz
sól

1. Wszystkie warzywa umyć, obrać ze skórki, nie kroić.
2. Liście rzodkwi umyć.
3. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować.
4. Wsypać szczyptę kurkumy i łyżkę tymianku.
5. Wrzuć marchewki, ziemniaki, grzybki.
6. Następnie dodać pietruszkę, cebulę, czosnek, por, seler i pieprz.
7. Dolać zimnej wody, aby pokryła warzywa, posolić.
8. Gdy warzywa zmiękną wyłączyć kuchenkę, wrzucić liście rzodkiewki i przykryć pokrywką. Pozostawić na ok 10min, aby liście zmiękły.
9. Wszystko zblendować na krem, wrzucić starty ser, zamieszać i rozlać do miseczek :)
Zupa jest pyszna, pachnąca, syta i uzależniająca niczym glutaminian sodu, którego paradoksalnie jest pozbawiona. :)

pozdrawiam!
//Karola



Kamil poleca :)




2 komentarze:

  1. Zupka pyszna ale ten reklamozerca przerażający trochę 🍛😱

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować przepisik. Chociażby dla tych liści rzodkiewki ;)

    OdpowiedzUsuń