Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chyba najlepsze ciasto naleśnikowe jakie robiłam i jadłam. Te naleśniki gryczano migdałowe są świetne i smakiem bronią się na tyle, że nawet bez nadzienia smakują świetnie! Nadają się na śniadanie, lunch, brunch, obiad, kolację, podwieczorek.. Czyli są dobre na wszystko :) Bo i do zapakowania się nadają ;)
Składniki:
5 czubatych łyżek mąki gryczanej
3 czubate łyżki mąki migdałowej
3 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mleka (zwykłego lub migdałowego)
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Do miski wsypać przesianą mąkę gryczaną, dodać mąkę migdałową i wszystkie pozostałe składniki.
2. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Można to także
zrobić mikserem lub blenderem. Ważne, aby nie było grudek.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i wylać porcję
ciasta. Dokładnie rozprowadzić je po patelni i smażyć na rumiany kolor z obu
stron.
Ja zjadłam naleśniki z masłem orzechowym i były super! Są chrupkie ale nie łamliwe, pięknie pachną i super smakują. Spróbujcie :)
//Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz