niedziela, 27 września 2015

Faszerowane papryki



Witajcie :)
 Dziś przedstawiam przepis prosty, ale efektowny wielce, a mianowicie papryki faszerowane kaszą jaglaną :) Roboty wcale nie ma przy nich dużo, a gotowe robią bardzo dobre wrażenie na talerzu, no i smakują świetnie!




Składniki:
4 duże papryki
szklanka kaszy jaglanej
15-20 dag pieczarek
ser mozzarella
4 jaja
pieprz, sól
oliwa
opcjonalnie: pierś z indyka (pokrojoną na drobno i podsmażoną można dodać do farszu), cebula, czosnek itp

1. Na patelni udusić pieczarki (ewentualnie z cebulką i czosnkiem)
2. W garnku ugotować kaszę jaglaną z 3 szklankami wody.
3. Przekroić papryki, usunąć gniazda nasienne.
4. Wymieszać kaszę z pieczarkami i startą na tarce mozzarellą.
5. Napełnić papryki farszem do ok 2/3 wysokości, tak aby zostało miejsce na jajo.
6. Wbić jaja i przykryć papryki odkrojonymi wcześniej 'wieczkami'.
7. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajo się zetnie, a z papryki będzie odchodzić skórka (będzie się marszczyć:))
Smacznego!
/Karola




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz