poniedziałek, 14 września 2015

Makaron z cukinii z pastą awokado i prażonym słonecznikiem

Witajcie kochani! W kuchni najbardziej lubię to, że można eksperymentować. W dobie dzisiejszego wieku mamy do dyspozycji tyle przeróżnych produktów i smaków, dzięki czemu możemy tworzyć swoje zwariowane kreacje. Dzisiaj mam zaszczyt zaprezentować Wam jedno z moich małych wariacji w kuchni ;) Jako, że ostatni tydzień był dla mnie pełen wyłącznie warzyw i owoców, z racji, że postanowiłam zastosować detox, w mojej głowie, a później na talerzu powstało to maleńkie cudo. Otóż przedstawiam Wam przepis na makaron z cukinii z pastą awokado oraz prażonym słonecznikiem! Propozycja na śniadanie, podwieczorek, kolacje, bądź nawet lekki obiad ;) Podam również przepis na paste z awokado, abyście nie musieli gdzie indziej tego szukać. // Mazia



Składniki(na jedną porcję, pasty z awokado wystarczy na dwie albo nawet i trzy):

cukinia
awokado
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
garść słonecznika
sól


1. Najpierw robimy paste z awokado: awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, a miąższ wyciągamy za pomocą łyżeczki, który następnie rozcieramy widelcem. Do niego dodajemy czosnek przeciśnięty przez prase bądź pokrojony w drobną kostkę, oliwę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą.
2. Cukinie obieramy obieraczką, a następnie tak samo obieraczką robimy z cukinii paski jak na makaron. Pokrojoną cukinie wrzucamy do wrzątku na dosłownie 4 minuty.
3. Słonecznik prażymy na patelni.
4. Na talerz nakładamy makaron z cukinii, paste awokado oraz słonecznik.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz