poniedziałek, 26 września 2016

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

Nie jestem zbyt dużą fanką zup. Ale wiem, że są bardzo ważne i powinno je się spożywać przynajmniej raz w tygodniu jak nie więcej :) Oczywiście sposób przygotowania również jest ważny. Dlatego sięgam po te zupy, które uwielbiam, a jest ich mało :p Jedną z ulubionych jest właśnie zupa ogórkowa ! Przepis jest z pokolenia na pokolenie, czyli od kochanej mamusi :) Fani ogórków kiszonych, łączmy się ! // Mazia




Składniki:

Wywar warzywno-mięsny:
2 skrzydełka z kurczaka
0,5 l wody
jarzynka (por, cebula, marchew, pietruszka, seler)
liść laurowy

Zupa:
5 ogórków kiszonych + woda z nich
pół szklanki nieugotowanego ryżu
3 ziemniaki

opcjonalnie:
kefir do zagęszczenia


1. Najpierw robimy wywar. Wlewamy wodę do garnka oraz skrzydełka i gotujemy. Po zagotowaniu wrzucamy liść laurowy oraz jarzynkę (ja pokroiłam ją w większe kawałki, ponieważ potem wszystkie warzywa wyciągnęłam z zupy, gdyż nie przepadam za tymi warzywami w zupie ;) ).
2. Wszystko gotować jeszcze z 1-1,5 h.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru wraz z  ryżem.
4. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy dopiero jak ryż będzie ugotowany a ziemniaki miękkie. TO JEST BARDZO WAŻNE. Następnie wlewamy wodę z ogórków (ja wlałam całą wodę z dużego słoika). Po prostu im więcej, tym kwaśniejsze :)
5. Na koniec wlewamy mały kefir do zagęszczenia i doprawiamy.


Smacznego ! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz