czwartek, 18 sierpnia 2016

Marchewki pieczone jako przekąska

Cześć!
 Dziś podzielę się z Wami fajną i prostą przekąską :) Nie mam w te wakacje głowy do blogowania, a ten przepis czeka na opublikowanie chyba od czerwca! Lepiej późno niż wcale - w końcu czy lato, czy wiosna, warto spróbować pieczonej marchewki! Brzmi niepozornie, a jest przepyszne! I proste:

Składniki:
2-3 marchewki
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
świeża pietruszka
łyżka oliwy
papryka słodka
sól, pieprz
opcjonalnie: troszkę jogurtu naturalnego, tahina

1. Marchewki obieramy i kroimy w słupki.
2. Do miski wlewamy oliwę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy marchewki i mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim marchewki. Pieczemy 15min w 180 stopniach.
4. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni.
5. Podajemy marchewki posypane pestkami, doprawione świeżą pietruszką i ewentualnie jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą tahini.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz