sobota, 6 sierpnia 2016

FIT ciasto marchewkowe

Słodkości były zawsze moją słabą stroną. Ale kto powiedział, że słowa fit i słodkość się ze sobą nie łączą? Ależ jak najbardziej! Można zrobić zdrowe jak i bardzo przyjemne dla naszego podniebienia słodycze. Bez chemii czy utwardzanych tłuszczy! Poniżej mieliście okazje spróbować przepysznego brownie, a dzisiaj mam zaszczyt Wam zaprezentować przepis na ciasto marchewkowe! Jak widzicie na zdjęciach ciasto wyszło trochę cienkie, ponieważ zrobiłam go w za dużej formie. Także polecam zrobić w formie keks lub innej mniejszej formie, bądź po prostu podwoić składniki, jeśli chcecie aby ciasto było grubsze ;) // Mazia



Składniki:
0,8 kg marchwii
6 jajek
200 g płatków owsianych
3 łyzki miodu
3,5 łyżki oleju roślinnego
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście orzechów włoskich

1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
2. Oddzielamy żółtka od białek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Płatki owsiane mielimy na mąkę.
4. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy zmielonych płatków owsianych, oleju, miodu, cynamonu, proszku do pieczenia oraz posiekanych orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Ciasto piec w 180 stopniach przez godzinę.


Gotowe! :)
Możecie śmiało jeść i nie obawiać się, że pójdzie w boczki ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz