Witajcie! Dziś bardziej obiadowo - Gulasz perski, który zagościł w naszym domu w majówkę. A to dlatego, że ostatnio moja mama postanowiła wypróbować kilka patentów na nietypowe gulasze. I dzięki temu możecie się spodziewać niedługo kolejnych przepisów na te pyszne dania :)
Składniki:
1 duży bakłażan (pokrojony na kawałki ok 2cm)
2 średnie czerwone papryki
1 cebula
4 średnie cukinie
1 szklanka soku pomidorowego
2-4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1,5 łyżeczki kurkumy
1 szklanka soku z marchwi
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
200 - 400 g świeżego szpinaku
1. Dzień wcześniej dobrze jest namoczyć ciecierzycę. Aby otrzymać żądaną ilość ugotowanej ciecierzycy trzeba wziąść 3/4 szklanki suchych ziaren.
2. Następnego dnia ugotować do miękkości. Obrać marchew i wycisnąć z niej sok. Musimy przeznaczyć około 800 - 1000 g marchwi na
1 szklankę soku: wszystko zależy od tego, jak soczysty jest korzeń.
3. Bakłażana pokroić na plastry, następnie drobniej. Jeśli nie lubimy posmaku goryczki, musimy posolić plastry bakłażana, odstawić na około 20 minut. Następnie osuszyć i kroić.
4. Rozgrzać odrobinę wody w garnku na dnie, wrzucić bakłażana i papryki, lekko poddusić, skropić zimną wodą, żeby przestało bulgotać, dodać cebulę i smażyć pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W ten sposób również unikamy goryczki, która powstaje, gdy dochodzi do reakcji karmelizowania się cukru w skórce papryki pod wpływem substancji znajdującej się w cebuli.
5. Dodać pokrojone cukinie, wymieszać całość i dusić jeszcze 3 minuty.
Dodać sok z marchwi, cynamon, czosnek, wodę, ciecierzycę, sos pomidorowy, kolendrę oraz kurkumę.
6. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż bakłażan będzie miękki (ok. 25 minut)
7. Dodać połowę natki pietruszki i dusić niecałą minutę.
8. Doprawić do smaku.
9. Na koniec dodać resztę pietruszki i szpinak, poczekać aż zmięknie w gulaszu.
Smacznego!
/Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz