środa, 25 maja 2016

Zielony gulasz warzywny


 Hej!
Dziś przed długim weekendem mam dla Was kolejną wyśmienitą potrawę autorstwa mojej mamy - zielony gulasz! Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
220g zielonego groszku
220g mrożonego szpinaku
220g mrożonego bobu
220g zielonej fasolki szparagowej
1 zielona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
20 zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
sól, pieprz
rukola

1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec około 20min.
2. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.
3. W międzyczasie pokroić bakłażana w plastry, posolić, odstawić na około 20minut. Pokroić cukinię w kostkę.
4. Groszek, bób i fasolkę gotować według przepisów na opakowaniach, odcedzić.
5. W głębokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej.
6. Plastry bakłażana pokroić w plastry, przesmażyć na oleju, dodać cukinię, szpinak i dusić.
7. Dodać rozdrobniony czosnek.
8. Gdy warzywa zmiękną dodać groszek, bób i fasolę. Dusić jeszcze 5-10min pod przykryciem.
9. Pokroić oliwki w plasterki, wrzucić do potrawy, pomieszać, przyprawić solą i pieprzem.
10. Podawać ze świeżą rukolą i najlepiej z kaszą (np jaglaną)

Smacznego!
/Karola






2 komentarze:

  1. Jeżeli w potrawie jest bób i oliwki to na pewno by mi posmakowała, mimo, że z powodu szkolnych obiadów sprzed lat gulasz nie za dobrze mi się kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis robilam Troche zmienilam, bo nie mialam papryki i rukoli Oliwki czarne No i rewelacja Na cieplo i na zimno!

    OdpowiedzUsuń