sobota, 29 sierpnia 2015

Zupa pomidorowa z kalafiorem (według pięciu przemian)


  Oto przed państwem kolejna zupa nadająca się idealnie do zjedzenia na zimno w upał! Choć oczywiście na ciepło też jest przepyszna. Kolejna wariacja mojej mamy, bazująca na zasadach kuchni pięciu przemian. Naprawdę przepyszna Pomidorowa z kalafiorem! Wiem, że lista składników jest nieco odstraszająca przez swoją długość, jednak większość stanowią przyprawy :) Nie ma co się zniechęcać tym bardziej, że zupa jest świetna!

Składniki:
kalafior
średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
3 marchewki
2 pietruszki
ewentualnie: 
0,5 dużego kubka śmietany/jogurtu naturalnego
zielenina - np. natka pietruszki, szczypiorek
łyżka soku z cytryny (do smaku)
pestki dyni/słonecznika
przyprawy:
1/3 łyżeczki estragonu
łyżeczka suszonej melisy
1/3 łyżeczki lubczyku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki tymianku
szczypta bazylii suszonej
3 ziarenka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu
0/5 łyżeczki curry
odrobina chilli/papryki ostrej (na czubku łyżeczki)
płaska łyżeczka suszonego koperku lub 0,5 pęczka świeżego (dodajemy w różnym czasie!)
sól


1. Rozgrzać garnek.
2. Do garnka wlać na dno trochę oleju/oliwy. Kto je masło, niech doda też odrobinę masła, żeby się rozpuściło. Na to nasypać odrobinę kminku.
3. Dodać posiekaną cebulę, ewentualnie czosnek.
4. Wlać zimną wodę i dodać około łyżeczkę soli.
5. Wrzucić pomidory/sok pomidorowy/przecier, doprawić estragonem i melisą i świeżym koperkiem.
6. Dodać suszony koperek (jeśli wcześniej nie dodaliśmy świeżego), lubczyk, kurkumę, tymianek.
7. Dodać pokrojone lub starte marchewki i pietruszki.
8. Wrzucić kalafior podzielony na różyczki i przyprawy: bazylię, imbir, kolendrę, pieprz, zielę, curry i ewentualnie paprykę ostrą/chilli
9. Dodać seler
10. W razie potrzeby dolać zimnej wody i dosolić.
11. Dodać śmietanę/jogurt, sok z cytryny, zieleninę
Zupa gotowa :) Przed podaniem polecam posypać pestkami dyni lub słonecznika.


pozdrawiam
//Karola



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz