Składniki:
3 duże świeże ogórki
3 marchewki
2 pietruszki
5 średniej wielkości ziemniaków
cebula
2-3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
2 listki laurowe
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łycha lubczyku
kopiata łyżka koperku siekanego
łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 łyżeczki curry łagodnego
1 łyżeczka soli
opcjonalnie: sok z cytryny, pieprz cayenne
1. Gotujemy mniej więcej 3l wrzątku
2. Dodajemy 1-2 listki laurowe
3. Ścieramy na tarce 3 marchewki i 2 pietruszki, dodajemy do wrzątku
4. Dodajemy 1 łyżeczkę kminku mielonego
5. Kroimy (średniej wielkości) cebulę w grubą kostkę i dodajemy
6. Siekamy 2-3 ząbki czosnku i dodajemy.
7. Dodajemy pęczek pietruszki (posiekany) następnie kopiatą łyżkę koperku siekanego
8. Dodajemy 1 łyżeczkę majeranku następnie łyżkę lubczyku
9. Obieramy i kroimy w kostkę 5 (średniej wielkości) ziemniaków
10. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, następnie 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 1,5 łyżeczki łagodnego curry
11. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, w tym momencie możemy również dolać zimną wodę
12. Na koniec dodajemy 3 duże ogórki (świeże) starte na tarce lub pokrojone w kostkę
Opcjonalnie możemy dodać odrobinę soku z cytryny i doprawić pieprzem cayenne :) Polecam też spróbować zabielić zupę gęstym jogurtem naturalnym.
Takiej zupy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOdrobina jogurtu wymieszana z zimną zupą.- pychota! Ta zupa ratuje człowieka w upały
OdpowiedzUsuń