Ci co mnie znają wiedzą, że bardzo lubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec. A najbardziej lubię, kiedy mogę upiec coś pysznego i oryginalnego, a przepis jest prosty. Tak jest w przypadku tego wegańskiego ciasta czekoladowego na żytniej mące! ;) Wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, a ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki prawdziwego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki wanilii/ekstraktu z wanilii
5 łyżek oliwy z oliwek
1/4 szklanki dżemu wiśniowego (ewentualnie truskawkowego)
250 ml czerwonego wina (półsłodkiego)
1. Nagrzać piekarnik na 150 stopni.
2. Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, sodę)
4. Oddzielnie wymieszać wanilię, olej, dżem i wino.
5. Wymieszać dokładnie wszystko razem i przelać do formy.
6. Piec 40-45 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!
\Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz