sobota, 7 marca 2015

Crème brûlée

Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam przepis, w którym możecie wykorzystać żółtka pozostałe po zrobieniu czekoladowych sufletów :) Crème brûlée chyba nikomu przedstawiać nie trzeba! Do dzieła więc :)

Składniki:
500g jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku w składzie!)
laska wanilii
6 żółtek
1/2 szklanki ksylitolu
ok 6 łyżek brązowego cukru


1. W garnku lekko podgrzać jogurt z dodanymi wyłuskanymi ziarenkami wanilii.
2. Do żółtek dodać ksylitol i roztrzepać na gładko, ale na tyle delikatnie, by masa nie była napowietrzona.
3. Do żółtek powoli (po łyżce) dodawać ciepły jogurt, cały czas mieszać.
4. Masę przecedzić przez sitko i rozlać do kokilek.
5. Każdą foremkę niezbyt szczelnie przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
6. Kokilki umieścić na blasze i podlać wodą do 1/3 wysokości.
7. Zapiekać krem w temperaturze 110*C przez ok 50min (termoobieg)
8. Po zapieczeniu krem wystudzić i studzić w lodówce przez minimum 4-5h
9. Krem posypać łyżką cukru i skarmelizować w piekarniku (rozgrzać górną grzałkę piekarnika i umieścić foremki pod grzałką na 3-5min)
10. Ponownie ostudzić krem i schłodzić w lodówce.


Przepis jest nieco pracochłonny, ale moim zdaniem gra jest warta świeczki :) Nie pożałujecie, bo smakuje świetnie!

Pozdrawiam,
\Karola.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz