Dzisiaj chcę Wam zaprezentować pomysł na cały obiad: Roladki drobiowe z masłem orzechowym, tzw. nibyryż z kalafiora i pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej :)
I. Roladki z masłem orzechowym
Składniki:
Filety z piersi kurczaka
masło orzechowe
jajko
otręby owsiane
1. Myjemy filety, odkrawamy niepotrzebne części i dzielimy na niezbyt grube plastry.
2. Smarujemy filety masłem orzechowym (najlepiej domowej roboty, lub ze sklepu ale bez soli i cukru).
3. Zawijamy filety w roladki, odpowiednio zczepiamy wykałaczkami.
4. Panierujemy obtaczając w jajku i otrębach.
5. Smażymy dokładnie z każdej strony.
6. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu np na ręczniku papierowym.
II. Nibyryż
Składniki:
kalafior
łyżka masła
szczypta soli (himalajskiej)
1. Ścieramy kalafior na tarce i wsypujemy do metalowej miseczki.
2. Miseczkę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą i przykrywamy (coś jakby gotownie na parze) na ok 3 minuty.
3. Dodajemy masło i sól, mieszamy.
III. Surówka z kapusty
Składniki:
pół małej kapusty pekińskiej
pół ogórka sałatkowego
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu (domowej roboty)
szczypta soli (himalajskiej)
1. Kroimy kapustę i solimy.
2. Ścieramy ogórka ze skórką na dużych oczkach.
3. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.
I to by było na tyle! Nie ma z tym wcale dużo roboty :) Polecam serdecznie i pozdrawiam :)
/Karola
ile to ma kalori? I jak z zawrtością węgli, białka? :)
OdpowiedzUsuń