czwartek, 11 września 2014

Krem jaglany z awokado

 Jakoś tak mamy z mamą, że łapiemy pewne fazy. Była faza na owsiankę i robiłyśmy ją na miliony sposobów, była faza na wszelkiej maści placuszki, była faza na omlety... a teraz przyszła faza na (jak my to nazywamy) papki :) Może to z lenistwa, bo naprawdę rano nie chce nam się za bardzo gryźć, haha :) W ostatnim poście prezentowałam pudding owsiany, a teraz przyszedł czas na krem jaglany! Zastosowałyśmy proste zamiany: płatki owsiane zamieniłyśmy na kaszę jaglaną, banana na awokado, jogurt został :)


Składniki:
 Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szkl kaszy i 3x więcej wody)
 Połowa awokado
 1/2-3/4 dużego jogurtu naturalnego
 Łyżka kakao (lub karobu)
 Łyżka syropu klonowego (lub innego, dla dosłodzenia)




 Blendujemy wszystko na gładką masę, przelewamy do salaterek, dodajemy co lubimy (u nas pokrojona brzoskwinia, wiórki kokosowe i starta czekolada 90%) i proszę! Pyszny deser gotowy. Jest bardzo sycący i ma dużo bardziej kremową konsystencję niż pudding owsiany. Moim zdaniem nadaje się również jako śniadanie, ale to wszystko zależy od indywidualnych nawyków żywieniowych :) Również polecam ten krem jako dodatek do omleta, albo naleśników, spróbujcie!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz