niedziela, 18 stycznia 2015

Domowy burger z kurczakiem

Witajcie kochani! Dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam mega super przepis na domowego i dietetycznego burgera! Przepis ten powstał w naszych głowach dzisiaj, gdy zdesperowane i głodne studentki nie miały nic na niedzielny obiad ;) Przepis jest bardzo łatwy a jakie wyniki! Śmiało można rzecz: Raj w gębie! ;) Warto przerzucić się z mega kalorycznych hamburgerów z Maca na robione własnoręcznie, polecam gorąco! Obiecuję, nie pożałujecie :) // Mazia




Składniki (na 4 hamburgery):

4 bułki pełnoziarniste bądź razowe
jeden filet z kurczaka
pomidor
2-3 ogórki kiszone
4  plastry sera żółtego
liście szpinaku (można zastąpić sałatą lodową bądź rukolą)
2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawa do kurczaka (polecam bez glutenu)
czosnek (granulowany bądź jeden ząbek)
bazylia
sól, pieprz


1. Kurczaka myjemy, dzielimy na cztery części, doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i smażymy najlepiej na grillowej patelni.
2. Ogórka i pomidora kroimy w plastry.
3. Następnie robimy sos czosnkowy: dajemy do miseczki jogurt, czosnek, bazylie i doprawiamy solą i pieprzem wg smaku.
4. Bułkę przekrajamy na pół i układamy od dołu następująco: szpinak, kurczak, ser żółty, ogórek, pomidor i sos czosnkowy. Całość zamykamy drugą połówką bułki.

Smacznego! :)




2 komentarze:

  1. a co jeśli ktoś nie ma patelni grillowanej? może być grillowa? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnie można zawsze podgrillować i będzie :p

      Usuń