Składniki (na 4 hamburgery):
4 bułki pełnoziarniste bądź razowe
jeden filet z kurczaka
pomidor
2-3 ogórki kiszone
4 plastry sera żółtego
liście szpinaku (można zastąpić sałatą lodową bądź rukolą)
2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawa do kurczaka (polecam bez glutenu)
czosnek (granulowany bądź jeden ząbek)
bazylia
sól, pieprz
1. Kurczaka myjemy, dzielimy na cztery części, doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i smażymy najlepiej na grillowej patelni.
2. Ogórka i pomidora kroimy w plastry.
3. Następnie robimy sos czosnkowy: dajemy do miseczki jogurt, czosnek, bazylie i doprawiamy solą i pieprzem wg smaku.
4. Bułkę przekrajamy na pół i układamy od dołu następująco: szpinak, kurczak, ser żółty, ogórek, pomidor i sos czosnkowy. Całość zamykamy drugą połówką bułki.
Smacznego! :)
a co jeśli ktoś nie ma patelni grillowanej? może być grillowa? ;)
OdpowiedzUsuńPatelnie można zawsze podgrillować i będzie :p
Usuń