Witam Was wszystkich :) Po takiej cudownej zapowiedzi nie wiele zostało mi do dodania ;) Jak już wiecie, nazywam się Marzena, ale podpisywać się będę Mazia. Zdrowym odżywianiem zainteresowałam się dosyć niedawno, dlatego jestem w tym jeszcze świeża. W tym roku ku mojemu szczęściu zapełniłam grono studentów CMUJ na kierunku Dietetyka, więc chciałabym wnieść w tego bloga nie tylko przepisy, ale również wiele ciekawostek i informacji o zdrowym odżywianiu :)
Jak ktoś kiedyś powiedział, że jesteś tym co jesz. I trudno się z tym nie zgodzić. Ale również uważam, że wszystko jest dla ludzi, oczywiście z umiarem ;) Dlatego uprzedzam, że w niektórych przepisach mogą wkraść się składniki niezbyt uważane za super zdrowe, ponieważ jestem osobą kochającą jeść, a moją zmorą są oczywiście słodycze w każdej postaci ^^ /Mazia
Tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki:
ciasto:
200g mąki (u nas 100g orkiszowej i 100g żytniej)
pół kostki masła
pół łyżeczki soli
jajko
2-3 łyżeczki wody
"farsz":
ok 150 g łososia
200g szpinaku mrożonego
4 jajka
10 dag żółtego sera
200 ml śmietany 18%
kilka pomidorków koktajlowych
gałka muszkatołowa
200g szpinaku mrożonego
4 jajka
10 dag żółtego sera
200 ml śmietany 18%
kilka pomidorków koktajlowych
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść na ciasto, ulepić kulkę i wstawić na chwilę (ok 10min) do lodówki.
2. szpinak odparować na patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia pokroić na kawałki, ser żółty pokroić na tarce o grubym oczku.
3. Wylepić ciastem formę do tarty, ponakłuwać widelcem.
4. Na ciasto wyłożyć szpinak, następnie zalać
5. Jajka, śmietanę i ser wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na szpinak.
6. Na masie jajecznej rozłożyć kawałki łososia. Na wierzch powkładać umyte pomidorki.
7. Piec 40 min w temp.180 st.
Oooo, coś dla mnie! :D
OdpowiedzUsuń