niedziela, 19 października 2014

Tarta z łososiem i szpinakiem

 Witajcie po przerwie spowodowanej rozpoczęciem roku akademickiego :) Dużo u mnie nowego się podziało, wynajmuję inne mieszkanie z innymi dziewczynami i jestem bardzo zadowolona. Okazało się, że moja dobra koleżanka 'z dawnych lat' wybiera się w tym roku na studia do Krakowa więc teraz dzielimy razem pokój i... odkrywamy ciągle jak wiele nas łączy. Nie będę może zdradzać wszystkiego, powiem tylko, że obie stawiamy na zdrowe odżywianie, co zaowocowało rozpoczęciem swego rodzaju współpracy i Marzena (Mazia) zostaje od dziś jedną z autorek tego bloga! :) A dzisiejszy przepis to nasz wczorajszy wspólny obiad :) W ten weekend w ogóle poszalałyśmy jedzeniowo, co zaowocuje kolejnymi przepisami! /Karola

Witam Was wszystkich :) Po takiej cudownej zapowiedzi nie wiele zostało mi do dodania ;) Jak już wiecie, nazywam się Marzena, ale podpisywać się będę Mazia. Zdrowym odżywianiem zainteresowałam się dosyć niedawno, dlatego jestem w tym jeszcze świeża. W tym roku ku mojemu szczęściu zapełniłam grono studentów CMUJ na kierunku Dietetyka, więc chciałabym wnieść w tego bloga nie tylko przepisy, ale również wiele ciekawostek i informacji o zdrowym odżywianiu :)
Jak ktoś kiedyś powiedział, że jesteś tym co jesz. I trudno się z tym nie zgodzić. Ale również uważam, że wszystko jest dla ludzi, oczywiście z umiarem ;) Dlatego uprzedzam, że w niektórych przepisach mogą wkraść się składniki niezbyt uważane za super zdrowe, ponieważ jestem osobą kochającą jeść, a moją zmorą są oczywiście słodycze w każdej postaci ^^ /Mazia


Tarta z łososiem i szpinakiem

Składniki:
ciasto:
200g mąki (u nas 100g orkiszowej i 100g żytniej)
pół kostki masła
pół łyżeczki soli
jajko
2-3 łyżeczki wody

"farsz":
ok 150 g łososia
200g szpinaku mrożonego
4 jajka
10 dag żółtego sera
200 ml śmietany 18%
kilka pomidorków koktajlowych
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść na ciasto, ulepić kulkę i wstawić na chwilę (ok 10min) do lodówki.
2. szpinak odparować na patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia pokroić na kawałki, ser żółty pokroić na tarce o grubym oczku. 
3. Wylepić ciastem formę do tarty, ponakłuwać widelcem.
4. Na ciasto wyłożyć szpinak, następnie zalać 
5.  Jajka, śmietanę i ser wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na szpinak.
6.  Na masie jajecznej rozłożyć kawałki łososia. Na wierzch powkładać umyte pomidorki.
7. Piec 40 min w temp.180 st.





1 komentarz: